ontwikkeling website: www.dehoopict.nl
Ga naar de Facebook pagina van De Brug!

Eetverslaving

Iedereen eet wel eens meer dan goed voor hem of haar is. Iedereen kent wel de onweerstaanbare trek in een stukje chocola of kaas. Je geeft je er aan toe, eet er een lekker stuk van en gaat weer over tot de orde van de dag. Bij een eetversalving ligt dit anders.
De meest voorkomende soorten eetverslaving zijn anorexia nervosa en boulimia nervosa.
Annorexia betekent letterlijk: het verlies van eetlust door nerveuze oorzaken. Maar eigenlijk is het vooral de angst dat u zich niet meer kunt beheersen als u éénmaal begint te eten. Want dan kunt u aankomen en dat wilt u absoluut niet. Ook al bent u zo mager als een lat.
De gevolgen zijn onder andere dat u een lagere bloeddruk en een trage hartslag hebt, u hebt het sneller koud en bent eerder moe. Daardoor kunt u zich duizelig voelen. Vaak hebt u ook allerlei rituelen bedacht rondom het eten. Dit gebeurt heel dwangmatig.
Boulimia nervosa (vraatzucht) betekent letterlijk: eetlust als een os door nerveuze oorzaken. Maar soms eet je juist bijna niks. De (vr)eetbuien gebeuren meestal in het geheim. Niemand mag het weten. U schaamt zich er namelijk enorm voor. U voelt zich daarom vaak erg éénzaam. Al deze rotgevoelens kunnen juist weer leiden tot nieuwe eetbuien. Na een eetbui worden ze overspoeld door een enorme schuld en ‘moeten' de eetbui compenseren om weer ‘in het reine te komen'. Dit doen zij bijvoorbeeld door te laxeren, over te geven of excessief te sporten.
Tegenover de eetbuien staat veelal een diepe wens en voornemen om af te vallen en ‘op het juiste gewicht te komen'. Men is gedurende de dag voortdurend bezig met eten, niet-eten en lichaamsomvang: ‘hoeveel heb ik gegeten', ‘wat mag ik nog eten vandaag', ‘ik voel me dik, ik moet afvallen'.
De dagelijkse bezigheden raken steeds meer gericht op eten, niet- eten, diëten en compenseren. Op den duur verliest men aandacht en interesse in dagelijkse dingen als school, sport, werk, vrienden en hobby's. Het enige dat werkelijk belangrijk lijkt, is ‘heb ik vandaag goed gegeten?'. Deze obsessie met eten en gewicht kan op den duur het hele leven gaan beheersen.
Een ander kenmerk is een gebrek aan controle over het eten. Men neemt zich resoluut voor, veelal na een eetbui, om zichzelf ‘vanaf nu te handhaven', of ‘vanaf morgen me echt aan mijn dieet te houden, koste wat kost'. Maar vroeg of laat, wanneer de baby niet wil slapen, de baas met een pakket nieuwe opdrachten komt die binnen nu en vandaag af moeten, of een vriendin voor vanavond afzegt, worden alle resoluties vergeten. De gedachten aan eten komen weer op en voor men het weet bevindt hij of zij zich wederom in het eten. Hoe meer men eet, hoe meer men lijdt; toch blijft men eten. Men is in de vernietigende cyclus van het overeten geraakt.
Daarnaast kan uw tandglazuur aangetast worden en u kunt keelpijn en chronische heesheid krijgen door het braken. Door de laxeermiddelen kunt u buikkrampen krijgen. Dit kan ook uw hart en nieren beschadigen.
Meestal begint het eetprobleem met een ontevredenheidsgevoel over uzelf. U vlucht in eten, of juist in ‘ niet eten'. Lijnen kan u een sterk en veilig gevoel geven. Uw emoties voelt u minder, want echt blij of verdrietig bent u niet meer. Bij boulimia wordt eten juist gebruikt om bepaalde emoties niet meer te voelen.

Footer logo's   Hoofdlocatie Katwijk
Schaepmanstraat 1
2221 ER KATWIJK
T. 071 - 403 37 33
F. 071 - 408 50 92
E. info@debrughelpt.nl
Toon locatie

Bankrekeningnummer:
NL55RABO0331865165
Locatie Gouda
Bleulandweg 1b
2803 HG GOUDA
T. 071 - 403 37 33
Toon locatie
Locatie Leiden
Willem Barentszstraat 9
2315 TZ LEIDEN
T. 071 - 403 37 33
Toon locatie
De Kringloopwinkel
Heerenweg 5
2222 AM KATWIJK
T. 071 - 408 56 46
E. henk@debrughelpt.nl
Toon locatie