ontwikkeling website: www.dehoopict.nl
Ga naar de Facebook pagina van De Brug!

Interview Johan

“Krop het niet op! Lucht je hart!”

 

Johan Haasnoot (27) is een echte Katwijker. Hij groeit op in een gelovig gezin, waarvan hij zich de warmte en openheid goed herinnert. Hij is in zijn jonge jaren vaak op het voetbalveld te vinden en heeft leuke vrienden. Toch kan hij een aantal jaren tijdens de weekenden geen weerstand bieden aan de cocaïne, ook al legt dit een enorme druk zijn relatie. Omdat hij dankbaar is dat hij zijn grote liefde niet kwijt is geraakt doet hij zijn verhaal.  

 “Ik ben een sociale jongen. In mijn tienerjaren was ik iemand die volgde, die eigenlijk nooit zijn eigen zegje deed. Op de basisschool ging het goed. Maar de overstap naar het voortgezet onderwijs had erg veel impact op mij. Ik ben een gevoelig type, daar kwam ik toen wel achter. Als ik bijvoorbeeld door iemand werd uitgescholden, trok ik mij dit heel erg aan. Wat veel indruk op mij heeft gemaakt in mijn jeugd is dat mijn broer heel lang ernstig ziek geweest is. Omdat mijn moeder dikwijls naar hem in het ziekenhuis moest en mijn vader op zee was, heb ik een groot gedeelte van mijn jeugd bij mijn oma doorgebracht. Ik heb niet het gevoel dat ik aandacht tekort ben gekomen. Ik ben hierdoor echt geen drugs gaan gebruiken.”

 

Alcohol en cocaïne

“Toen ik zeventien was, had ik mijn eerste ervaring met drank. Je weet hoe het gaat bij jonge gasten onder elkaar. Stoer doen, je wilt niet voor elkaar onder doen. Ik dronk veel te veel en voelde me daarna zó ziek. Toch bleef ik in de weekenden drinken als ik ging stappen. Ik zal een jaar of 21 geweest zijn, toen ik voor het eerst cocaïne gebruikte. Ik weet het nog heel goed. Het was op een Koninginnedag om een uur of vier ‘s middags. Ik had gedronken, was moe en wilde naar huis. Een paar jongens zeiden dat ze iets hadden waardoor ik nog wel uren kon doorgaan. Helaas is mij dit toen goed bevallen. Eigenlijk gebruikte ik vanaf die Koninginnedag elk weekend cocaïne, terwijl ik ook flink alcohol dronk.”

 

Knop om

“Inmiddels had ik verkering met een heel erg lief meisje. Na verloop van tijd kwam onze relatie onder druk te staan. Door cocaïnegebruik werd ik namelijk erg opgefokt. Om niets maakte ik dan ruzie. Ik werd door gebruik ook gek in mijn hoofd. Alles draaide om de coke. Als ik eraan terugdenk vind ik het verschrikkelijk. Maar ik had daardoor voor mijn vriendin veel minder tijd en aandacht dan normaal is voor een verliefd stel. Het gaat je helemaal beheersen. Mijn ouders en vriendin kwamen er achter dat dit gedrag door de cocaïne kwam. Ik was onvoorzichtiger en had het spul thuis ergens laten slingeren. Ze hadden hun vermoedens al eerder geuit, maar ik ontkende steeds. Op een zaterdagavond barstte de bom. Mijn vriendin zei dat ze het niet meer aan kon. Ik moest van haar naar De Brug anders was het over en uit. Je moet weten dat we al een huis hadden gekocht en trouwplannen hadden! Ik weet niet wat er toen gebeurde, maar toen ging er bij mij een knop om. Ik kropte altijd alles op, maar toen heb ik alle ellende eruit gegooid. Ik had zoiets van: ‘Ze weten het nu allemaal, wat heb ik nog te verbergen!’ Dit gaf zó’n opluchting!”

 

Alleen lukt het niet

“Ik wilde ervoor gaan en breken met de drugs. Maar ik wist: Alleen lukt het niet. Mijn vriendin en ik hebben allebei gesprekken bij De Brug gehad. Tijdens de behandeling werd mij steeds meer duidelijk hoeveel pijn ik haar en mijn ouders heb aangedaan! Ik ben nu gelukkig getrouwd en wij hebben pas een dochtertje. Ik moet er niet aan denken dat mijn dochter aan de drugs zou gaan! Naast de behandeling bij De Brug en de steun van mijn ouders en vriendin heb ik kracht gevonden in mijn geloof. Eerlijk gezegd was er van mijn kerkgang in die tijd weinig terecht gekomen, als mijn vriendin en ouders mij niet elke zondag hadden gevraagd om mee te gaan naar de kerk. Ze hoopten dat ik een woordje zou meenemen waar ik wat aan had. Het is bijzonder dat het twee keer is gebeurd dat mijn vriendin en ik ’s zaterdagsavonds ruzie hadden en dat de zondag erop in de preek drugs aan de orde kwamen. Dit heeft mij aan het denken gezet.”

 

Bidden

 “Achteraf had ik mij in mijn tienerjaren veel meer moeten uiten! Maar als puber ga je toch niet tegen je moeder zeggen dat je het zo erg vindt als ze bijvoorbeeld iets van je kleding zeggen? Ik heb nu geleerd open te zijn. Als er iets is, waar ik mee zit, vertel ik het meteen tegen mijn vrouw! Dan ben ik het kwijt, anders blijf ik er mee lopen. Ik heb ook leren bidden! Voor onze kleine heb ik zóveel gebeden! Het is echt niet gewoon een kindje te mogen ontvangen. Dat is een geschenk van God!

Ik wil tegen iedereen die dit leest zeggen: Als je iets dwars zit, vertel het! Krop het niet op! Lucht je hart! Zoek steun in je geloof en ga naar De Brug!”

 (Dit interview komt uit de Nieuwsbrief april 2009)

                                                                                                                     

 

 

   

 

 

Footer logo's   Hoofdlocatie Katwijk
Schaepmanstraat 1
2221 ER KATWIJK
T. 071 - 403 37 33
F. 071 - 408 50 92
E. info@debrughelpt.nl
Toon locatie

Bankrekeningnummer:
NL55RABO0331865165
Locatie Gouda
Bleulandweg 1b
2803 HG GOUDA
T. 071 - 403 37 33
Toon locatie
Locatie Leiden
Willem Barentszstraat 9
2315 TZ LEIDEN
T. 071 - 403 37 33
Toon locatie
De Kringloopwinkel
Heerenweg 5
2222 AM KATWIJK
T. 071 - 408 56 46
E. henk@debrughelpt.nl
Toon locatie